kennismaken?

Craft CMS, maatwerk websites, webshops en webapplicaties

Craft CMS is een CMS dat geschikt is voor het beheren van websites, webshops en apps. Het kan ook dienen als basis voor een webapplicatie.

Een CMS is standaard

Tegenwoordig is het standaard dat een website wordt opgeleverd met een CMS (content management systeem). Met het CMS kun je jezelf of anderen in staat stellen de inhoud van je website te wijzigen.

Een goed CMS zoals Craft stelt een klant in staat om zelfstandig de inhoud te kunnen wijzigen zonder dat hierdoor de werking van de website wordt aangetast; hufterproof. Je kunt het onderhouden en bijhouden van de website of webshop natuurlijk ook uitbesteden.

Waarom Craft CMS voor de klant?

Er zijn heel veel cms systemen waarvan de bekendste waarschijnlijk wel WordPress. Dus waarom Craft CMS en bijvoorbeeld niet WordPress, Wix of Jindo?

  • Eenvoudig te beheren
  • Snel, belangrijk voor Google en de bezoeker.
  • Live preview - in een splitscreen weergave kun je precies zien hoe de wijzigingen die je doet van invloed zijn op je website.
  • Meertalige website? Geen probleem en dan nog steeds eenvoudig in beheer.
  • Pagebuilder - met behulp van Matrix blokken kun je een pagina op je website helemaal indelen op basis van de beschikbare blokken. Blokken zijn bijvoorbeeld: een stuk tekst, formulier, galerij, foto, product, tabel etc.
  • Rechten - je kunt per gebruiker of gebruikersgroep precies instellen wat ze wel en niet mogen wijzigen aan de website.
  • Globals - site brede instellingen zoals bijvoorbeeld je contact gegevens of social urls, pas je ze aan dan zijn ze op elke pagina van je website gewijzigd! Wel zo handig!
  • Afbeeldingen bewerken, beheren en een focuspunt instellen is een verademing

Waarom Craft CMS voor een webbouwer?

Het voordeel van Craft CMS is dat je leeg begint. Dat klinkt misschien gek maar veel CMS systemen zitten vol met standaard instellingen die je voor een groot deel niet gaat gebruiken of zelfs niet wil gebruiken. Dat maakt Craft CMS ook zo geschikt voor verschillende toepassingen.

Een ander groot voordeel is de veiligheid. De manier waarop Craft CMS is gebouwd is veiliger dan veel andere CMS systemen. Hierdoor vraagt het veel minder onderhoud en tijd ten opzichte van bijvoorbeeld WordPress. Een groot voordeel voor mij omdat ik me meer kan focussen op klanten helpen en websites bouwen.

Craft CMS is niet gratis maar op termijn vaak goedkoper

Veel CMS systemen zijn opensource en worden onderhouden door een community. Bij Craft CMS is dat anders. Je betaalt per website een eenmalig bedrag plus een jaar de mogelijkheid tot gratis updates. Na dat jaar kun je indien nodig de licentie verlengen om toegang te krijgen tot de nieuwste updates. Dit verhoogt bij een nieuwe website wel de kosten. Maar als je dit over een termijn van bijvoorbeeld 5 jaar bekijkt is het in veel gevallen goedkoper..ik heb al meerdere klanten op die manier de kosten voor hun website laten reduceren.

Bij WordPress betaal je veel voor hosting, extra beveiliging en heb je voor veel functies een abonnementje nodig. Denk bijvoorbeeld aan een degelijke formulieren module. Op die manier lopen de kosten over een langere periode op en is Craft CMS verassend genoeg vaak goedkoper.

Craft CMS mijn voorkeur

Hoewel ik websites met verschillende CMS systemen heb gebouwd (Craftcms, WordPress en Boltcms) heeft Craft CMS al sinds 2015 mijn voorkeur. Een CMS wordt gebruikt door de klant maar de webbouwer moet er natuurlijk ook goed mee overweg kunnen om zo het meeste uit het CMS te halen voor de klant. Craft CMS is in mijn opinie op dit moment het beste systeem voor maatwerk websites en elke website die ik bouw, bouw ik het liefst volgens dat principe.


Meer weten over het Craft CMS bekijk dan hun website.