kennismaken?

Maatwerk website

Wat houd dat nu eigenlijk in een maatwerk website? En is dat beter dan bijvoorbeeld een template? Daar ga ik op deze pagina verder op in.

Wat is een template?

Veel webdesigners (conculega's) maken websites op basis van templates. Ze maken dan eenmalig een ontwerp / website indeling (wat template wordt genoemd) en gebruiken dit voor meerdere of al hun klanten. Het komt ook voor dat ze het ontwerp en de techniek voor een paar euro kopen bij bijvoorbeeld themeforest. Vervolgens passen ze het template aan naar de wens van de klant. Per klant passen ze het template aan om het klantspecifiek te maken (bijvoorbeeld de kleuren, een logo etc). Dit is natuurlijk kosten besparend waardoor een dergelijke oplossing relatief goedkoop gemaakt kan worden.

Het gebruik van zo'n gekocht of bestaand template heeft ook zeker nadelen weet ik uit eigen ervaring.

Nadelen template:

  • Veel overbodige/ongebruikte functies wat er vaak voor zorgt dat de website of het CMS traag wordt of is.
  • De code van een template is openbaar zodat iedereen kan zien hoe het is gebouwd en fouten kan uitbuiten om bijvoorbeeld hackpogingen te doen.
  • Gekocht templates krijgen ook vaak updates maar als je die doet loop je soms het risico dat de gedane wijzigingen door de websitebouwer ongedaan gemaakt worden.

Maar zelf maak je toch ook WordPress templates?

Klopt, ik maak ook WordPress templates. Echter zijn dit altijd maatwerk templates die ik specifiek maak voor een klant. Hierdoor komen de boven genoemde nadelen te vervallen. Daarnaast benoem ik wel altijd de voor en nadelen van de verschillende CMS systemen zodat de klant zelf een keuze kan maken.

Uitgangspunt

Als je gebruik maakt van een template dan moet je het format/layout van dat template ook gebruiken als uitgangspunt en dat beperkt de vrijheid van het ontwerp en misschien ook wel van de functionaliteit. Elke website die ik maak is uniek en start ik vanaf scratch omdat ik de vrijheid van het ontwerp niet wil beperken. Zo voorkom ik dat ik dertien in een dozijn websites maak.

Kosten maatwerk

Hoewel maatwerk de indruk wekt dat het dan ook een stevig prijskaartje heeft is dit niet perse het geval. Ik hergebruik zo veel mogelijk componenten, gebruik bestaande oplossingen en functies of eerder door mijzelf gemaakte code. Op die manier kan ik maatwerk voor een aantrekkelijke prijs aanbieden en zit ik of de website ontwerper niet vast aan een template, layout of format.