kennismaken?

Website in donkere modus (dark mode)

Het is al een tijd een design trend ‘donkere modus’ ofwel dark mode. Met de release van IOS 13 is het nu op de iPhone op apparaat niveau in te stellen. Eerder werd dit ook al mogelijk op macOS en Windows 10. Wat wil zeggen dat elke app of website kan zien dat de gebruiker graag in donkere modus werkt. Bijvoorbeeld omdat het avond of omdat je in een donkere ruimte zit. Vooral op die momenten kan donkere modus erg prettig voor je ogen zijn.

Eerder waren er al apps (vooral nieuws apps) die een dergelijke functie hadden ingebouwd. Nu worden alle apps en websites er toe aangemoedigd.

Een voorbeeld van donkere modus op deze website

Geen donkere modus, help!

Als je donkere modus aan hebt staan en je opent plotseling een website met een witte achtergrond schrik je bijna, het doet pijn aan je ogen zo fel. Zit je in een donkere ruimte word opeens de hele kamer opgelicht. Geen prettige ervaring... zie gifje 🙈

Afbeelding bron: https://www.freecodecamp.org/

Respecteer je website bezoeker

Kan een website ook een donkere modus functie hebben? Het antwoord daarop is ja (zoals je ook in de voorbeeld afbeelding kunt zien). Echter waarom zou je het toevoegen is dan de vraag? Want of je er veel conversie verhoging mee behaalt of meer bezoekers mee binnenhaalt is maar de vraag.

Toch is het een verbetering in de gebruikservaring als je de wens van de bezoeker respecteert en daar aan tegemoet komt. Zo zijn er natuurlijk meer toegankelijkheid kwesties waarmee je het gebruik van je websites eenvoudiger of beter kunt maken al dan niet voor een speciale doelgroep. Let op: donkere modus wordt niet standaard geactiveerd op je website, de bouwer van de website moet hiervoor wijzigingen doen aan de opmaak.

Browser ondersteuning

De nieuwe functie is misschien niet beschikbaar op alle apparaten; toch is de ondersteuning al sinds begin dit jaar beschikbaar in browsers als safari, Google Chrome en Firefox

En ik dan?

Fijn dat je aan je klanten denkt... maar als je het nu zelf prettig vindt om de website ook in het donker te bewerken? Gewoon omdat je er overdag tijdens je werk niet aan toe komt? Ook voor craftcms is er een optie om het hele cms in donkere modus te zetten. Zie hieronder een demonstratie


Proberen

Heb je beschikking over donkere modus op je telefoon of pc? Activeer deze dan eens om te het effect van donkere modus op deze website live te zien. Wil je dit ook op je website toevoegen? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.