kennismaken?

Trage websites afgestraft

Afgelopen week las ik dat Google in haar browsers gaat tonen of een website traag is. Dit doet Google omdat ze zoekers graag een optimale en snelle beleving willen bieden als ze ergens naar opzoek zijn. Daarnaast motiveert het websitebouwers en website eigenaren om de snelheid van een website in het oog te houden.

Niet de eerste stap voor een beter web

Eerder toonden diverse browsers ook al de ‘niet veilig’ melding. Een goed begin om een veiliger internet te creëren en websites daar ook toe te motiveren. De volgende stap is het onder de aandacht brengen van trage websites! Eerder werd al Google AMP gelanceerd om te zorgen voor een snellere mobiele ervaring. Hieronder zie je een voorbeeld van deze nieuwe trage website melding in een mobiele browser.

Google trage website melding (bron: blog.chromium.org)


Bounce percentage?

Het bounce percentage is aantal bezoekers die op jouw website komen maar binnen enkele seconden weer weg zijn. Dit kan natuurlijk meerdere redenen hebben maar snelheid is zeker één van die redenen.

Ik merk dat als ik ergens naar op zoek ben snel antwoord wil op mijn zoekvraag. Ik wil niet seconden lang wachten op het resultaat. Je bent dan al snel geneigd terug te navigeren om vervolgens het volgende zoekresultaat te bekijken.

Hoewel ons mobiele netwerk in Nederland redelijk stabiel en snel is zijn er nog genoeg plekker waar het te wensen over laat. Denk aan het openbaar vervoer bijvoorbeeld of het platte land. Daarnaast worden de meeste websites vaker door mobiele telefoons bezocht dan door computers of laptops.

Traag is frustrerend

Naast dat een trage website wellicht zorgt voor frustratie van bezoekers kan het ook voor je zelf erg frustrerend zijn. Zo werkte ik afgelopen week aan een (niet door mij zelf gebouwde en gehoste website) waarbij het opslaan van een wijziging maar liefst 25 seconden duurde. Als je veel wijzigingen moet doen schiet dat natuurlijk niet op.

Oorzaken

Een trage website kan veel oorzaken hebben, denk bijvoorbeeld aan:

  • Een slome en of slecht geconfigureerde server
  • Gebruik maken van een ‘builder’. Vooral bij Wordpress werkt dit meestal niet snelheid bevorderend. Denk aan Visual composer, Elementor en dergelijke tools.
  • Gebruik maken van slechte templates,(te veel) libraries, (te veel) plugins etc

Je leest het al, lekker technische zaken waar je als klant of website eigenaar niet druk om wil maken.

Hoe ik websites bouw? Met oog op snelheid. Dat past weer in het idee van toekomst bestendige websites!

Heb jij een trage website?

Neem dan eens een kijkje op Google PageSpeed Insights. Via deze link kun je de domeinnaam van je website invullen en kijken welk cijfer je krijgt van Google. Ben je niet zo technisch? Negeer dan gewoon alle verbeter punten die worden geopperd. En anders kijk eens naar de suggesties die er worden gedaan misschien kun je er zelf al wel wat mee. Zorg dat je website minimaal boven de 80 procent uit komt. Het is mij nog niet duidelijk vanaf welk percentage deze melding zichtbaar wordt maar dat wordt na invoering snel genoeg zichtbaar.