kennismaken?

Van fouten kun je leren

Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Van fouten kun je leren is het gezegde. Maar durf je je fout ook toe te geven. Dat is nog niet zo makkelijk maar wel de eerste stap. We doen natuurlijk niet graag iets fout. Om het vervolgens ook nog te moeten toegeven is niet leuk, misschien moet je een vervelende reactie incasseren en daarna ook nog aan het werk om je fout te herstellen.

Maar wat kan er nou fout gaan bij mijn werk? Nou echt van alles! Een website die offline gaat, formulieren die niet werken of erger bugs waardoor bestellingen in een webshop niet geplaatst kunnen worden en daardoor invloed hebben op de omzet van een klant.

Uit de praktijk

Een tijd geleden had ik een aantal wijzigingen gegaan aan een website. Ik vergat de formulieren te testen waardoor de inzendingen voor een bepaalde periode niet naar de klant werden verstuurd. Hoewel de inzendingen nog wel beschikbaar waren in de site was de conversie kans flink gedaald. Ik baalde enorm juist omdat kwaliteit en betrouwbaarheid belangrijk zijn voor mij. Hoe ga je er mee om? Eerlijkheid duurt het langst. Vertel het aan de klant, overleg eventueel en communiceer ook je plan hoe je dit in de toekomst voorkomt.

Checklists & monitoren

Als je een fout hebt gemaakt dan moet je bedenken hoe je deze fout de volgende keer niet weer gaat maken. Tenminste dat zou een goede houding zijn. Maar hoe voorkom je de fout de volgende keer? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van checklists, vier- ogen principe of met geautomatiseerde tools.

Hoewel ik niet warm wordt van checklists kan ik het belang van checklists zeker onderschrijven. Het helpt om alle standaard dingen even na te lopen. Meestal kun je het gros van de punten afvinken maar net die paar kleine dingen waar je op het moment niet aan dacht, zijn het belang van zo'n checklist.

Naast checklists kun je bepaalde fouten ook geautomatiseerd monitoren. Uptimerobot is een tool waar ik mee werk om de uptime en downtime van mijn klanten te monitoren. Is er een website offline, een SSL-certificaat onverhoopt verlopen dan krijg ik direct een berichtje. Ook Google Search Console en Ubersuggest helpen bij het snel achterhalen van problemen op gemaakte websites.

Hoe ga jij om met je fouten?