kennismaken?

Foutje gemaakt in een artikel dat je wil delen op sociale media?

Als je wel eens een artikel of blog deelt op het web dan wordt er op veel social media een preview van de link gemaakt. Je krijgt dan vaak een afbeelding, titel en omschrijving te zien van de link. Dit wordt meestal gedaan met Open Graph. Super handig, tot dat je een foutje hebt gemaakt. Dan kom je er namelijk achter dat wanneer jij je fout aanpast op je website en de link opnieuw deelt dat de preview niet wordt aangepast. Dit komt omdat de data door Open Graph wordt gecached. Dat wil zeggen voor een bepaalde tijd opgeslagen bijvoorbeeld voor snellere prestaties.

Gedoe

Nou kun je natuurlijk de link van je blog aanpassen. Maar het kan zijn dat de link al een tijd bestaat dan betekend dit ook dat je een redirect moet maken van de oude naar de nieuwe link. Dit om te voorkomen dat mensen een pagina niet meer kunnen bezoeken. Kortom gedoe. Nou is er een trucje dat je kunt toepassen om de data toch te verversen zodat jouw gedeelde link op sociale media toch meest recente preview laat zien.

De oplossing

Hoe? Door bijvoorbeeld '?versie=1' toe te voegen aan je url. Dus bijvoorbeeld maartenheideman.nl/blog/bericht?versie=1. Mocht je nog een fout tegenkomen dan kun je het versienummer in 2 veranderen om opnieuw de data te genereren. Overigens maakt het niet zoveel uit wat je achter het vraagteken zet.