kennismaken?

WordPress vs CraftCMS

In de afgelopen 10 jaar ben ik erg fan geworden van WordPress. Een eenvoudige CMS voor zowel klanten als ontwikkelaars. Met bijna 50.000 beschikbare plug-ins is zogoed als elke website te bouwen met WordPress. Daarnaast maakt de geïntegreerde JOSN API WordPress ook erg geschikt om apps te voorzien van content.

Het grootste nadeel van WordPress is de gevoeligheid voor hackers en spammers. Juist omdat dit CMS zo populair is en maakt het dat ook interessant voor hackers. Dat vraagt dus een werkwijze waarbij beveiliging en onderhoud een hoge prioriteit heeft. Je moet altijd zorgen dat je met de meest recente versies van WordPress en van de geïnstalleerde plug-ins werkt. Daarnaast moet de WordPress installatie ook zo veel mogelijk afwijken van de standaard. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Een afwijkende inlog url
  • Aangepaste database prefix
  • Zo min mogelijk plugins gebruiken (liefst alleen eigen)
  • en nog nog minstens 30 wijzigingen.

Wanneer je dit geen prioriteit geeft kan het een kwestie van dagen zijn voordat een Wordpress website word gehackt met alle (AVG) gevolgen van dien.

Sinds 2015 werk ik ook regelmatig met Craft CMS. Craft is een CMS dat veel op WordPress lijkt qua vormgeving van het backend. Je kunt Craft een beetje zien als een gestripte versie van WordPress met de veel geprezen plug-in advance custom fields. Craft start namelijk helemaal leeg. Vervolgens stel je in welke soort inhoud je nodig hebt en welke velden daarbij horen. Dat maakt Craft niet alleen geschikt voor websites, blogs maar ook voor webapplicaties.

Waarom Craft?

De beveiliging van Craft standaard al een stuk beter geregeld. Verder is er geen standaard inhoud dus je kunt zelf al je inhoud; pagina's, nieuws of welk content type dan ook aanmaken. Daarnaast is het Twig template systeem een groot voordeel. In WordPress ben je voornamelijk bezig met het tweaken van de html output van WordPress functies. In Twig zijn er geen functies en kun je de complete opmaak gewoon zelf bepalen, erg handig en veel vrijheid. Overigens kun je door middel van een plugin wel functies toevoegen aan Twig.

In het beheer van Craft kun je velden eenvoudig per tab organiseren, in geval van een grote hoeveelheid velden is dit dus alsnog overzichtelijk te organiseren. Een laatste waardevol voordeel voor craft zijn de matrix velden, een soort gelijk iets kent WordPress ook in de vorm van de plugin visual composer. Met visual composer kun je met drag en drop de inhoud qua positie bepalen en zelf indelingen maken. Het voordeel van matrix ten opzichte van visual composer is dat de matrix blokken helemaal zelf qua dom en css in te regelen zijn zodat er geen foute of kapotte layouts kunnen ontstaan.

Craft of Wordpress

Dat is blijft een kwestie van voorkeur en ligt deels ook aan het uit te voeren project. Houd er wel rekening mee dat een craft licentie met alle functies ongeveer 300 euro kost en WordPress is gratis. Maar om WordPress veilig te hosten en te onderhouden heb je jaarlijks hogere kosten wat de systemen weer gelijk trekt.

Persoonlijk ga ik wel meer ontwikkelen met craft, vooral vanwege het feit dat dit minder onderhoud en dus tijd met zich mee brengt op de langere termijn. Voor WordPress is het belangrijk dat je onderhoud en het up to date houden van het systeem in je business model meeneemt. Als je dat doet is het zeker ook een uitstekend CMS dat veel mogelijkheden biedt.

Lees ook van woocommerce naar Craftcommerce