kennismaken?

WordPress vs CraftCMS

In de afgelopen 5 jaar ben ik erg fan geworden van WordPress. Een eenvoudige beheer voor zowel klanten en ontwikkelaars. Met bijna 50.000 beschikbare plug-ins is zogoed als elke website te bouwen met WordPress. Daarnaast maakt de geïntegreerde json api WordPress ook erg geschikt voor apps te voeden met content.

Persoonlijk vind ik grootste nadeel dat WordPress erg gevoelig is voor hackers en spammers. Dat vraagt dus een werkwijze waarbij beveiliging een hoge prioriteit heeft. Je moet altijd zorgen dat je de laatste versie hebt van WordPress en van je geïnstalleerde plug-ins. Daarnaast moet de WordPress installatie zo veel mogelijk afwijken van de standaard; een afwijkende inlog url aangepaste database prefix en nog nog minstens 30 wijzigingen. Wanneer dit geen prioriteit heeft kan het een kwestie van dagen zijn dat een website word gehackt met de gevolgen van dien.

Sinds enkele maanden werk ik regelmatig met Craftcms. Craft is een CMS dat veel op WordPress lijkt qua vormgeving van het backend. Je kunt Craft het beste zien als een gestripte versie van WordPress met de veel geprezen plug-in advance custom fields.

Waarom Craft?

De beveiliging van Craft standaard al een stuk beter geregeld. Verder is er geen standaard inhoud dus je kunt zelf al je inhoud; pagina's, nieuws of welk content type dan ook aanmaken. Daarnaast is het TWIG template systeem een groot voordeel. In WordPress ben je voornamelijk bezig met het tweaken van de html output van WordPress functies. In Twig zijn er geen functies en kun je de complete opmaak gewoon zelf bepalen, erg handig en veel vrijheid.

In het beheer van craft kun je velden ook eenvoudig per tab organiseren, in geval van een grote hoeveelheid velden is dit dus alsnog overzichtelijk te organiseren. Een laatste waardevol voordeel voor craft zijn de matrix velden, een soort gelijk iets kent WordPress ook in de vorm van de plugin visual composer. Met visual composer kun je met drag en drop de inhoud qua positie bepalen en zelf indelingen maken. Het voordeel van matrix ten opzichte van visual composer is dat de matrix blokken helemaal zelf qua dom en css in te regelen zijn zodat er geen foute of kapotte layouts kunnen ontstaan.

Craft of Wordpress

Dat is blijft een kwestie van voorkeur en ligt deels ook aan het uit te voeren project. Houd er wel rekening mee dat een craft licentie met alle functies ongeveer 300 euro kost en WordPress is gratis. Maar om WordPress veilig te hosten en te onderhouden heb je jaarlijks hogere kosten wat de systemen weer gelijk trekt.

Persoonlijk ga ik wel meer ontwikkelen met craft, vooral vanwege het feit dat dit minder onderhoud en dus tijd met zich mee brengt op de langere termijn. Voor WordPress is het belangrijk dat je onderhoud en het up to date houden van het systeem in je business model meeneemt. Als je dat doet is het zeker ook een uitstekend CMS dat veel mogelijkheden biedt.

Lees ook van woocommerce naar Craftcommerce