kennismaken?

Website Reader-weergave

Laatst sprak ik iemand die aangaf dat hij de krant niet graag online las en daarom liever een krant kocht. Ik vroeg hem waarom. Het antwoord was onderanderen dat het niet prettig leest op een scherm. Wat later vroeg ik of hij de Reader-weergave op de iPhone kende?

Voorbeeld van een blog in 'Reader-weergave'.

Reader-weergave?

Op een iPhone kun je een website tonen in ‘Reader-weergave’. Dit verwijderd alle opmaak van de website en toont alleen de tekst. Daarnaast kun je deze weergave ook aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Tekst groter en kleiner maken;
  • Het lettertype aanpassen;
  • Een andere achtergrondkleur instellen;

Sinds IOS 13 kun je er zelfs voor kiezen om een website altijd in deze weergave te bekijken. Dit is op website niveau aan te passen.

Naast de iPhone is de 'reader weergave' ook mogelijk op andere apparaten. Bijvoorbeeld in Safari op een Mac, in Google Chrome als 'Chrome distiller'. Er zijn ook apps als Instapper met soortgelijke functies.

Chrome Distiller kun je activeren door in je browser naar: 'chrome://flags/#enable-reader-mode' te gaan en deze functie op 'enabled' te zetten. Vervolgens verschijnt er een icoontje in je browser navigatie balk. Als je daarop klikt wordt de Reader-weergave geactiveerd.

Betere toegankelijkheid?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen allerlei functies toe te voegen aan je website om deze toegankelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen aanpassen van de tekst grote. Maar browser makers zitten ook niet stil en voegen steeds meer behulpzame (toegankelijkheid) tools toe. Je kunt er voor zorgen dat jouw website deze reader weergave kan gebruiken. Dit is namelijk niet altijd standaard mogelijk. Wil je dat? Neem gerust contact op.

Website of browser toegankelijkheid?

Natuurlijk kun je er van alles aan doen om je website toegankelijker te maken. Er zijn zelfs allemaal richtlijnen voor opgesteld. De WCAG bijvoorbeeld. Het is goed dat we deze toegankelijkheid in het oog houden.

Persoonlijk geloof ik meer in browser toegankelijkheid. Browsers bieden functies aan websites die de toegankelijkheid verbeteren.

Terugkomend op mijn gesprek. Ik wilde de reader-weergave demonstreren op een blog die deze beste man regelmatig las. Helaas ondersteunde deze blog deze weergave niet. Een gemiste kans!

Laten we meer en meer gebruik gaan maken van standaard oplossingen. Zo zorgen we voor een toegankelijker web en een eenduidiger gebruik en hoeven we het wiel niet elke keer opnieuw uit te vinden!