kennismaken?

Opdrachten en routines

Al enige tijd hebben Apple en Google mogelijkheden voor automation. In iOS zit dat verwerkt in de app ‘Opdrachten’ en Siri; Bij Android is het een onderdeel van de Google Assistent (routines). Met deze apps kun je op basis van gebeurtenissen of met je stem een workflow in gang zetten. Bij die gebeurtenissen moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • Het verbinding maken met WiFi of Bluetooth.
  • Aankomt op een bepaalde locatie; of juist als je vertrekt.
  • Openen van een bepaalde app
  • Activeren van de niet storen, wekker of vliegtuigstand functie.
  • Etcetera

Workflows

Zo’n gebeurtenis is dan de trigger voor een workflow. In een workflow zijn bijna oneindig veel taken in te stellen. App bouwers kunnen ook taken toevoegen aan hun apps waardoor de mogelijkheden nog verder groeien.

Zo maar wat voorbeelden:

Automatische vliegtuigstand

Met de standaard instellingen van een iPhone kun je geen geplande vliegtuigstand instellen. Maar met een workflow in de opdrachten app is dit wel mogelijk.

Hoe?

Haal de huidige datum op en voeg daar een vaste tijd aan toe. In mijn geval 22:00. Vervolgens zeg je dat het huidige tijdstip (huidige datum) later moet zijn als die 22:00. Zo voorkom je dat de vliegtuigstand overdag geactiveerd wordt. Bijvoorbeeld wanneer je stille modus handmatig activeert.

Geschikte afbeeldingen voor je website

Smartphones maken steeds mooiere foto’s. Deze foto’s zijn echter meestal te groot voor het gebruik op een website. Of het uploaden lukt überhaupt niet, of het uploaden duurt lang of je website laadt traag.

Hoe?

Met een eenvoudige workflow op je iPhone selecteer je enkele foto’s en automatiseer je het verkleinen en geschikt maken voor je website. Om de gewijzigde foto’s makkelijk terug te vinden zet je ze ook nog in een apart album; wel zo makkelijk.

Status posten

Stel je deelt je aanwezigheid op je werk op je website. Dan zou je een workflow kunnen maken die bij aankomst op kantoor automatisch de door jouw ingestelde content plaatst op je website. Tevens zou je ook nog kunnen verwerken dat je autmatisch ingeklokt wordt in die zelfde workflow.

Gebruik je slimme apparaten dan zou je ook nog kunnen instellen dat de koffie gezet word en dat de thermostaat een aangename temperatuur heeft geregeld.

Conclusie

We zitten nog maar in de begin fase van deze ontwikkeling. Ik ben benieuwd in hoeverre we hier in de toekomst gebruik van gaan maken. Voor home automation zie ik veel mogelijkheden maar ook voor het web heeft het potentie. Er is al veel mogelijk en de mogelijkheden blijven groeien. Nu de adoptie nog