kennismaken?

Geen cafeine, geen conversies

Sinds een week ben ik overgestapt op cafeinevrije koffie. lk drink wel vaker cafeinevrij maar dan vooral als ik 's avonds nog zin heb in een bakkie. Overdag wissel ik af met gewone koffie. Het is overigens geen bewuste overstap, maar ik wilde gewoon wat van mijn cafeinevrije voorraad opmaken.

Ik proef geen smaakverschil tussen gewone koffie en cafeinevrije koffie, en volgens mij is dit verschil ook minimaal. Maar ik merk dat ik koffie sinds deze week minder lekker begin te vinden.

Wat is er aan de hand?

De cafeine in koffie werkt als een soort beloning. Het geeft vaak een energieboost en een shotje dopamine, wat de hersenen stimuleert en het geluksgevoel verhoogt. Bij cafeïnevrije koffie blijft dit gevoel juist uit.

Dit fenomeen doet me denken aan conversies op een website. Het behalen van doelen zoals nieuwe aanvragen of product aankopen zorgen voor een soortgelijk geluksgevoel. Het geeft je bedrijf bestaansrecht en je kunt doen of verkopen waar je goed in bent. Als deze conversies uitblijven, kan dat demotiverend werken waardoor je minder aandacht aan je website gaat besteden.

Toch is het essentieel om regelmatig met de website bezig te zijn. Het is een middel dat niet uit zichzelf voor nieuwe opdrachten zorgt. Dus blijf o.a. nieuws, producten en referenties toevoegen, ook als conversies uitblijven.

Verder kan het helpend zijn om met enige regelmaat statistieken te analyseren en op basis daarvan verbeteringen aan te brengen of zelfs A/B-tests uit te voeren om zo toe te werken naar meer conversies.