kennismaken?

Een blok editor voor je website?

Voor ik verder ga; wat is een editor? Mocht dat je niks zeggen? In een editor bewerk je tekst van bijvoorbeeld een webpagina. Een editor doet een beetje denken aan Word (Office). Een balk bovenin met opties om opmaak toe te voegen aan je tekst.

De WordPress editor veranderd deze manier van tekst bewerken compleet. Daarom wordt deze editor ook wel een ‘blok’ editor genoemd. De officiële naam is Gutenberg. Met deze editor bouw je een pagina van je website op aan de hand van blokken. Een blok kan van alles zijn, bijvoorbeeld een:

  • Titel
  • Paragraaf
  • Afbeelding
  • Quote
  • Tabel
  • Knoppen
  • Etc

Met 'groepen' en 'kolommen' kun je ook invloed uitoefenen op de indeling van je website. Denk aan een afbeelding links en een tekst rechts. Hiervan kun je zelfs nog de verhoudingen bepalen (50/50, 25/75).

Meer blokken?

Het is ook mogelijk om nieuwe blokken toe te voegen. Zo worden de mogelijkheden nog uitgebreider. Denk bijvoorbeeld aan een

  • Product
  • Medewerker
  • Widget
  • Formulier
  • Etc

Hieronder zie je de blok editor in actie. Via een plus icoontje opent een blok kiezer (links boven). Kies je blok en voeg deze toe. Achteraf de positie veranderen? Geen probleem! Met de pijltjes verander je eenvoudig de positie van een blok. Ook een achtergrond instellen en de breedte bepalen behoren tot de mogelijkheden.

WordPress Gutenberg editor

Sceptisch

In eerste instantie was ik enigszins sceptisch over Gutenberg. Maar mijn enthousiasme groeit. Het sceptische had vooral te maken met de manier waarop je met de editor moet werken als websitebouwer. Gelukkig wordt dit steeds beter en zijn er steeds meer mogelijkheden om het hufter proof te maken.

Verandering zorgt vaak voor weerstand maar uiteindelijk raken we er aan gewend.

Zo zit er tegenwoordig ook geen cd mogelijkheid meer in laptops. Eerst wat dat vreemd maar nu is dat standaard. Het volgende is waarschijnlijk de USB aansluiting.

Revolutionair?

Door de komst van steeds meer tools als WordPress komt het systeem meer onder druk te staan. Is het nog vernieuwend? Een editor zoals de meeste CMS systemen tegenwoordig hebben bied je de mogelijkheid tekst en afbeeldingen en wat opmaak toe te voegen aan je website.

Met Gutenberg gaat dit een stuk verder. Je kunt namelijk ook de lay-out van je website grotendeels zelf bepalen. Dit geeft klanten meer mogelijkheden en vrijheid. Meer variantie in layout en content en dat komt de diversiteit van een website ten goede

Keerzijde

Hoewel al die mogelijkheden en vernieuwingen gaaf zijn heeft het ook een keerzijde. Het gebruik van deze nieuwe standaard editor heeft namelijk wel een leer curve. Voor niet marketing medewerkers kan dat misschien (te) overweldigend zijn.

Ook is een goede configuratie van deze editor in je WordPress thema belangrijk! Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de huisstijl van de website wel behouden blijft.

Een nieuw WordPress tijdperk, kennismaken met Gutenberg? Maak een afspraak voor een kennismaking

Afspraak maken?

Laat hieronder je contactgegevens en datum/tijd voorkeur achter. Ik neem zo snel mogelijk contact met u op om de (online)afspraak te bevestigen