kennismaken?

App

Je hebt een idee voor een app? Leuk! Maar hoe zet je zo'n idee om naar de praktijk? Wat is er allemaal nodig? Welke soorten apps zijn er en wat kunnen ze? Hoe verzorg je de inhoud en wat te denken van onderhoud?

Soorten apps

App is een afkorting van applicatie. In de volksmond wordt app veelal gebruikt voor applicaties die we op onze telefoon, tablet of desktop hebben geïnstalleerd. Steeds meer applicaties die vroeger geïnstalleerd moesten worden zijn tegenwoordig als website beschikbaar. We praten in dat geval over een webapp. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudpakket. Vroeger moest je deze installeren op je pc. Tegenwoordig zijn de meeste boekhoud pakketten via een website te benaderen. Dit artikel gaat het over apps (de verschillende soorten) specifiek voor telefoons (IOS en Android).

Een app kan op verschillende manieren worden gebouwd. De meest voorkomende methoden zijn hieronder opgesomd. Per soort zal dit verderop worden uitgediept.

  • Native app
  • Hybride app (combinatie van een web- en nativeapp)
  • Webapp (ook wel Progressive Web App PWA genoemd)

Native app

Een native app is een applicatie die speciaal voor een bepaald platform is gemaakt. Bijvoorbeeld de Gmail app voor Android telefoons of de Mail app voor een iPhone. Het grote voordeel van native apps ten opzichte van hybride- en webapps is dat ze sneller zijn en helemaal afgestemd op het systeem waarop ze draaien. Het nadeel van native is dat je voor elk platform (IOS, Android) apart een app moet maken wat hogere kosten met zich mee brengt en kennis van andere programmeer talen. Vaak zijn hier verschillende ontwikkelaars voor nodig.

Hybride app

Een hybride app wordt gemaakt op basis van webtechnologie en is eigenlijk een soort mobiele website verpakt in een aangepaste browser. Die aangepaste browser (bijvoorbeeld Cordova of Capacitor) geeft de app toegang tot de native functies zoals: de camera, push notificaties, gyroscoop, gps, vingerafdrukscanner etc. Hierdoor kun je in een hybride app veel functies van je telefoon benutten. Een hybride app kan dus een groot aantal native functies gebruiken en is gebouwd op basis van webtechnologie. Het is dus mogelijk om een dergelijke app op zowel Android als IOS te installeren. Wel moet de app in beide stores apart worden aangeboden. De native functies worden wel beperkt door de beschikbare plugins die er zijn.

Webapp

Een webapp installeer je niet via een store. Het is eigenlijk een website die eruit ziet als een app na dat je deze hebt toegevoegd aan je startscherm (zowel op Android als IOS). Je installeert een webapp door de website te bezoeken en deze toe te voegen aan het startscherm. Een webapp kan dus net als een native- en hybrideapps over het volledige scherm van je telefoon worden getoond. Maar je kunt een webapp ook gewoon in je mobiele browser bekijken. Een webapp heeft minder mogelijkheden en kan niet alle functies van je telefoon gebruiken (wel steeds meer). Maar door de beperkte functies is een webapp zeker niet minder geschikt het ligt alleen aan wat de app moet gaan doen. Voordeel van een webapp is dat deze geïndexeerd kan worden door Google. Daarnaast kunnen bugs of wijzigingen uitgevoerd worden zonder dat daarvoor een app update nodig is.

API voor de app

Naast de keuze voor een bepaalde technologie moet de inhoud van de app ook op een bepaalde manier beschikbaar worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld via een bestaande website als de app een aanvulling is op de website.

Naast dat je een app moet bouwen is er meer nodig. Er is ook een api (application programmable interface) nodig waarmee de app kan communiceren. Dit is nodig om bijvoorbeeld nieuwe inhoud op te halen, om een gebruiker in te loggen en nog een heleboel andere redenen. Hiervoor kun je een CMS gebruiken of eventueel je bestaande website. Met een CMS kun je dus via een de beheer website de inhoud van de app beheren en wijzigen.

Onderhoud

Bij native en hybrideapps moet je wijzigingen altijd testen op verschillende apparaten. Verder wordt elke update die je doet eerst gecontroleerd door Apple of Google. Daarnaast vraagt een update ook altijd actie van de gebruiker. Dit vergt meer tijd dan updates of wijzigingen die je doet aan een webapp die worden namelijk niet gecontroleerd en zijn bijna direct zichtbaar voor de gebruiker.