kennismaken?

App

Je wilt een app of hebt een idee voor een app? Leuk! Maar hoe gaat dit in zijn werk? Wat is er nodig?

Een app kun je op verschillende manieren bouwen; namelijk als native app, hybride app of web app (ook wel PWA genoemd). Naast de keuze voor een bepaalde technologie moet de inhoud van de app ook op een bepaalde manier beschikbaar worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld via een bestaande website als de app een aanvulling is op de website.

Api voor de app

Naast dat je een app moet bouwen is er meer nodig. Er is ook een api (application programmable interface) nodig waarmee de app kan communiceren. Dit is nodig om bijvoorbeeld nieuwe inhoud op te halen, om een gebruiker in te loggen en nog een heleboel andere redenen. Hiervoor kun je een CMS gebruiken of eventueel je bestaande website. Met een CMS kun je dus via een de beheer website de inhoud van de app beheren en wijzigen.

Technologie voor de app

Je kunt kiezen voor verschillende technieken als het gaat om apps. Hieronder een kort overzicht en wat informatie over die technieken.

Hybride app

Een hybride app wordt gemaakt op basis van webtechnologie en is eigenlijk een soort mobiele (responsive) website verpakt in een aangepaste browser. Die aangepaste browser (bijvoorbeeld Cordova) geeft de app toegang tot de native functies zoals de camera, push notificaties, gyroscoop, gps, vingerafdrukscanner etc. Hierdoor kun je dus in je hybride app alle functies van je telefoon benutten. Een hybride app kan dus native functies gebruiken en is gebaseerd op webtechnologie dus is het mogelijk om een dergelijke app op zowel Android als IOS te openen. Wel moet de app in beide stores apart worden aangeboden.

Voordelen van een hybride app

 • Één app voor verschillende systemen (Android, IOS)
 • Goedkoper dan native (minder tijd nodig)
 • Gebruik web technologie

Nadelen van een hybride app

 • Minder snel dan een native app
 • Afhankelijk van opensource (cordova, ionic)

Native app

Naast hybride kun je dus ook kiezen voor een webapp waarin ik ook kan helpen of kiezen voor native. Het nadeel van native is dat je voor elk platform (IOS, Android) apart een app moet maken wat hogere kosten met zich mee brengt en kennis van andere programmeer talen. Het grote voordeel van deze methode is dat de apps sneller zijn en helemaal afgestemd op het systeem waarop ze draaien.

Voordelen

 • Snel (sneller dan een hybride app)
 • Sluit het beste aan op de telefoon en kan alle functies van de telefoon gebruiken

Nadelen

 • Stuk duurder (meer werk)

Webapp

Een webapp is eigenlijk niet een echte app die je via een store kunt installeren. Het is een website die eruit ziet als een app en ook in volledige weergave wordt getoond op je telefoon net als bij een app. Een webapp heeft minder mogelijkheden en kan niet alle functies van je telefoon gebruiken (wel steeds meer). Maar door de beperkte functies is een webapp zeker niet minder geschikt het ligt alleen aan wat de app moet gaan doen.

Voordelen

 • Te indexeren door Google
 • Geen appstores nodig
 • Updates vragen geen actie van de gebruiker (zoals bij hybride en native)

Nadelen

 • Kan niet alle functies gebruiken
 • De wijze van installeren (namelijk voeg toe aan homescreen) is minder bekend dan het gebruik van appstores

Onderhoud

Bij een native en hybride app moet je wijzigingen altijd testen op verschillende apparaten. Verder wordt elke update die je doet eerst gecontroleerd door Apple of Google. Daarnaast vraagt een update ook altijd actie van de gebruiker. Dit vergt meer tijd dan updates of wijzigingen die je doet aan een webapp die worden namelijk niet gecontroleerd en zijn bijna direct zichtbaar voor de gebruiker.